İlk bakışta vurulduğunuz mobilyalarınızın ömrünün uzun olmasını istiyorsanız, işinize yarayabilecek bilgiler ve evde hazırlayabileceğiniz solüsyonlar bu haberimizde... Hiçbirimiz çok beğenerek aldığımız koltukların meyve suyuna ya da başka bir lekeye kurban gitmesini istemeyiz.
KOLTUKLARINIZIN VE MOBİLYALARINIZIN ÇABUCAK YIPRANIP SOLMASINI ENGELLEMEK İÇİN BU YAZIYA BİR GÖZ ATIN. Öncelikle döşemelerinizi düzenli aralıklarla elektrik süpürgesi ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Neredeyse tüm elektrik süpürgelerinde bulunan uygun aparatlar yardımıyla, minderlere, ulaşamadığınız iç kısımlara ve döşemelerinizin kıvrımlarına ulaşabilir zorlanmadan toz ve kirden temizleyebilirsiniz. Koltuk minderlerinizi birkaç haftada bir yerlerinden çıkartarak kontrol etmekte fayda var. Aklınızda bulunsun minderleri daha yakından kontrol ederek aşınma ve yıpranma etkilerini daha yakından izleyebilme imkanına sahip olursunuz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da minder kılıflarınızın yıkanabilir olup olmadığıdır.
Birçok koltuk ve iskemle üzerlerinde ne tür bir temizliğin gerektiğini beirten bir bakım etiketi bulundurur. Bu etiketler üzerinde yer alan sembolleri göz önünde bulundurarak kumaşın herhangi bir zarar görmesini engellemiş oluruz.
• “W” : Su ve su bazlı temizleyiciler ile temizlenebilir.
• “S” : Kuru temizleme veya kuru temizleme solventleri ile temizlenebilir.
• “W-S”: Su ve ya solventlerle temizlenebilir.
• “X” : Sadece fırça veya elektrik süpürgesi ile temizlenebilir.
Eğer döşemeniz leke yada boya olduysa ancak bu leke oldukça ufaksa ve kumasın üzerinde “ W” ibaresi yer alıyorsa, lekeyi temizletmek için hemen kuru temizlemeye göndermek zorunda değilsiniz. Bu lekeyi kendi imkanlarınızla da çıkarmak mümkün. Ancak herhangi bir işlem yapmadan önce küçük bir alanda deneme yapmayı dikkatten kaçırmayın. Aldığınız sonuç isteğiniz doğrultusunda olumlu ise işleme devam edebilirsiniz.
TEMİZLEME SOLÜSYONU İLE DENEME YAPMAKKuru temizleme sıvısı ya da ev yapımı temizleyicinizi uygulamadan önce bir deneme yapmanızda fayda var .Bu uygulama için kumaşın fazla görünürde olmayan bir yerini; örneğin sözkonusu minder ise minderin ilk bakışta görünmeyen alt kısmını seçmemiz uygun olacaktır. Eğer kullanacağınız solüsyon kumaş üzerinde herhangi bir leke bırakmaz ise o zaman kir ya da boya izlerini çıkarabilmek için bir şansınız var demektir. Ancak bu test mahiyetindeki denemede solüsyon başlı başına bir sorun teşkil ederse uygulamaya derhal son verin. Bunun yerine oluşan lekeyi mümkün olduğunca gizlemeye çalışarak temizleme işlemini en kısa sürede profesyonel ellere devredin.
PROFESYONEL DÖŞEME TEMİZLİĞİBirçok durumda kötü leke , iz ve yerleşmiş kirleri çıkarabilmek için profesyonel yardım almak gerekir. Genellikle önerilen metodlar buharlı temizleme, kuru temizleme ve kuru köpükle temizlemedir. Ancak unutmayın ki herhangi bir temizleme prosedürü kumaşınızın orjinal koruma kaplamasına zarar verebilir. Bu nedenle işlem sonunda yeni bir leke dirençli kaplama uygulanmalıdır. Yine de bu ikinci tabakanın hiçbir zaman fabrikanın uyguladığı ilk işlem kadar etkili olmadığı unutulmamalıdır.
EV YAPIMI TEMİZLEME SOLÜSYONLARITemizleme işlemini evde hazırlayacağınız solüsyonlar ile de gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu noktada yukarıda belirttiğimiz yıkama talimatındaki ibarelere dikkat etmeniz gerekir. Eğer kumaşınızın arkasında bu şekilde bir açıklama yer almıyorsa evde temizleme işleminden bir an önce vazgeçmeli ve profesyonel yardım almayı tercih etmelisiniz. Sonuç olarak tüm kumaşı mahvetmektense tedbirli davranmak çok daha mantıklı olacaktır.
Kumaşınızın üzerindeki bakım sembolü “W” olduğu takdirde size önerebileceğimiz ve evde kendi başınıza hazırlayabileceğiniz bir tarif: Bir çay kaşığı beyazlatıcı içermeyen deterjanı bir fincan ılık suya ekleyin. Bir başka kasede de bir yemek kaşığı amonyak ile yarım fincan suyu karıştırın. Ön testi uyguladıktan sonra hazırlamış olduğunuz bu solüsyonları dönüşümlü olarak lekenin üzerine hafifçe sürün. Her adımdan sonra yanınızda bulundurduğunuz temiz ve hafif nemli sünger ile lekeyi silin. Lekeyi çıkardıktan sonra temiz suyla ıslatılmış süngeriniz ile son kez silip kurumaya bırakın.
ÖRTÜ LEKELERİ İÇİN ÖN İŞLEMBirçok kişi koltuklarının kumaşını lekelere ve yıpranmalara karşı korumak için örtü kullanır. Bu durumda örtüler, özellikle kol ve arka kısımları, birçok lekelenmeye maruz kalır. Örtülerin neredeyse hepsi yıkanabilir olduğundan çamaşır makinesinde temizlenebilir ancak yıkamadan önce bir ön işlem uygulanması gerekebilir.
Ön işlem uygulanması gerekiyorsa yarım fincan sıvı çamaşır deterjanı ile bir fincan suyu bir el mikseri ile köpük yoğunluğuna ulaşana kadar çırpın. Elde ettiğiniz köpüğü kirli bölgelere yayarak yumuşak bir şekilde sürün. Kirin çıktığını görmeye başladığınızda yüzey üzerindeki köpüğü bir spatula yardımıyla kazıyın.
Evim Dergisi