Admin Admin
Mesaj Sayısı : 981 Kayıt tarihi : 30/10/09 Nerden : istanbul
| Konu: Yemek Süsleme Sanatı Paz Kas. 29, 2009 3:17 am | |
| Yemek süsleme sanatı, bütün dünyayı etkisi altına almış durumda. Aşçıların artık lezzetli yemekler yapması yetmiyor, bu yemekleri en güzel şekilde sunması da önemli. Hazırlanan yemek tabakları"yeme de yanında yat" türünden... Birer sanat eseri gibi duran tabakları hazırlamak için aşçılar estetik ve sanat dersleri alıyor. Usta bir aşçı olmanın yolu lezzetli yemekler kadar süslü tabaklardan geçiyor. Türk mutfağı da dünyaya açılan aşçılar sebebiyle bu "süslü yemek" akımından etkilendi. Şimdi kebaplar, sarmalar, pilavlar maharetli ellerde sanata dönüşüyor.
Artık dünyada yemeklerin damak zevki vermesi, karnı doyurmasından öte gözü doyurması isteniyor. Gerçi bizde de yaygın bir sözdür "önce göz doyar!"
Yemek süsleme sanatı Uzakdoğu mutfağının Amerika ve Avrupa mutfağını etkilemesiyle başlamış. Şimdi aşçılar iyi yemek yapmanın püf noktalarıyla ilgili eğitim almanın yanında yemek süsleme sanatı eğitimleri de alıyor.Fakat yemek süsleme sanatının da kendi içinde kuralları var. Mesela yemekleri süslemek için kullanılan süslerin hepsinin yenilebilir olması gerekiyor.
* Süsleme yemeğin içerisinde kullanılan ürünlerle yapılmalı.
* Ayrıca süsleme için kullanılan bütün ürünlerin yenilebilir olması gerekiyor.
* Yemek süslemesinde renk uyumu önemlidir.
* Yemeğin tabağa konuluşu da mühimdir. Tabağa güzelce konulmuş bir yemeği süslerle tamamlayabiliriz.
* Yemek sofraları için salata önemlidir. Salata daha sonra gelecek yemeklerin ne kadar güzel ve lezzetli olduğunun habercisidir.
* Çoban salatalar yeşil veya kuru soğanla süslenebilir. İçine doğradığımız domatesin kabuğundan gül yapabilir, havuç lalelerle süsleyebilirsiniz. Yapılan süsün tabağın neresine konulduğu da önemlidir. Havuç soyma bıçağıyla havuç ince spagetti boyunda dilimlenir ve bu dilimler salatanın üzerinde süsleme için kullanılabilir.
* Çorbalarda süsleme, tabağa konulduktan sonra yapılır. Örneğin yayla çorbası üzerine kızarmış; ama yanmamış tereyağı ile son anda konulmuş nane şık bir süslemedir. Yağ ve nane desenli bir şekilde çorba üzerine dökülmeli.
* Şehriye çorbası gibi çorbaların da üzerine doğranmış maydanoz şık bir görüntü oluşturur.
* Kurutulmuş veya kızartılmış ekmek kırıntıları da çorba süslemesinde kullanılabilir.
* Makarnayı da tabağın ortasına koyup sosunu üzerine döktükten sonra aynı sostan tabağın boş kenarlarına ince hale şeklinde dökebilirsiniz.
* Pilav için, bir kâsenin içine önce ince dilimlenmiş domates konulup üstüne pilav konulur. Pilav kâse içinde iyice sıkıştırılıp bir tabağa ters çevrilirse görsel olarak şık bir kombinasyon hazırlanmış olur. Pilavın üzerine koyacağınız çeşitleri artırabilirsiniz; haşlanmış bezelye, mısır, kızartılmış et parçaları. Pilavın yanına sarma, börek konulabilir. Tabağın boşta kalan kısımlarına da karabiber, maydanoz, nane veya kırmızı biberle hale yapabilirsiniz. Bu, tabağı daha şık gösterir.
* Haşlanmış sebzeler renk çeşitleri ve kolay şekil almaları sebebiyle tabak süslemesinde sıkça kullanılır. | |
|