Yaşamın her döneminde sağlığın temelini oluşturan beslenme, insanın büyümesi, gelişmesi, fizyolojik işlevlerini sürdürülmesi ve sağlıklı olarak uzun süre yaşaması için gereklidir. Beslenme hiçbir zaman karın doyurmak anlamına gelmez. Sağlıklı beslenmek için vücudun ihtiyacı olan besin maddelerinin hepsinden ve yeterli miktarda alınması gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme, bedenen, aklen, ruhen ve sosyal yönden gelişmiş bireylerin sağlıklı ve üretken toplumların temelini oluşturur. Yetersiz ve dengesiz beslenme, çocuk ölümlerinin temel nedenidir.
Araştırmalar, yetersiz beslenen toplumlarda çocuk ölüm hızının yeterli beslenen toplumlardan on kat daha yüksek olduğunu göstermektedir. Yetişkinler de ölüm nedenlerinin başında gelen kalp damar, kanser, sindirim sistemi hastalıkları ve şeker hastalığının oluşumunda ve ağır seyretmesinde yanlış ve dengesiz beslenmenin birinci derecede risk faktörü olduğu bugün herkes tarafından bilinmektedir.
Yetersiz ve dengesiz beslenme, çocuklarda ve gençlerde fiziksel büyümeyi ve zeka gelişimini olumsuz yönde etkilemekte, vücudun direncini azalttığından hastalıklara yakalanma olasılığı artmakta ve hastalıklar ağır seyretmektedir. Dengesiz beslenme sonucunda oluşan fazla kilolar da sağlımızı tehdit eder. Kalbin daha fazla çalışmasına, kandaki kolesterol miktarının artmasına , yüksek tansiyon, felç, şeker hastalığı gibi hastalıklara neden olabilir.
Ayrıca, hatalı ve dengesiz beslenmenin getirdiği hastalıkların tedavisi için yapılan sağlıklı harcamaları, hem kişilerin hem de ülkenin ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir.
beslenme
bebek beslenmesi
dengeli beslenme
sağlıklı beslenme
bebek beslenme
bebeklerde beslenme
bebeğin beslenmesi
beslenme diyet
beslenme diyetetik
beslenme kulübü
beslenme listesi
beslenme nedir
beslenme programı
beslenme ve diyet
beslenme ve diyetetik
beslenme şekilleri
dengeli beslenme nedir
dengeli ve düzenli beslenme
düzenli beslenme
gebelikte beslenme
hamilelikte beslenme
saglıklı beslenme
sağlikli beslenme
sağlık beslenme
sağlık temizlik beslenme
sağlık temizlik ve beslenme
sağlık ve beslenme
spor ve beslenme
sporcu beslenmesi
sporda beslenme
yeterli beslenme
çocuk beslenme
çocuk beslenmesi
çocuk ve beslenme
çocuklarda beslenme
1 yaş bebek beslenmesi
1 yaş beslenme
5 aylık bebek beslenmesi
6 aylık bebek beslenmesi
7 aylık bebek beslenmesi
8 aylık bebek beslenmesi
aile ekonomisi ve beslenme
anne beslenmesi
annenin beslenmesi
bebegin beslenmesi
bebeklerin beslenmesi
bebekte beslenme
beslenme alışkanlıkları
beslenme alışkanlığı
beslenme bozuklukları
beslenme bülteni
beslenme döngüleri
beslenme döngüsü
beslenme eğitimi
beslenme ile ilgili şiir
beslenme ile ilgili şiirler
beslenme ilkeleri
beslenme kuralları
beslenme piramidi
beslenme ppt
beslenme rehberi
beslenme resimleri
beslenme sorunları
beslenme tablosu
beslenme uzmanı
beslenme ve diyetetik bölümü
beslenme çeşitleri
beslenme öğretmenliği
beslenme ürünleri
canlılarda beslenme
canlıların beslenme şekilleri
cocuk beslenmesi
dengesiz beslenme
doğal beslenme
doğru beslenme
enteral beslenme
ergenlikte beslenme
etle beslenen hayvanlar
gebelik beslenme
günlük beslenme
hacettepe beslenme
Neden dengeli ve düzenli beslenmeliyiz ?
Tüm yiyecek ve içecekler hiçbir şekilde vücudumuz için gerekli bütün maddeleri içermemektedir. Bu nedenle yiyecekleri gruplandırmak ve ona göre hareket etmek gerekir. Yiyecek ve içecekler şu gruplardan oluşmaktadır: Et, süt, ekmek ve tahıl, meyve ve sebze, şeker ve yağ grubu. Bu saydığımız tüm gruplar, insan organizması için gerekli olup, bunların dengeli olarak alınması çok önemlidir. Bu yiyeceklerden herhangi birinin daha çok veya daha az alınması, ilerde sağlık ve estetik sorununa sebebiyet vermektedir.
Birçok diyet programına göre, gelişi güzel yapılan kilo verme gayretleri neticesinde genellikle istenen sonuç alınamamaktadır. Söz konusu diyet programlarından sonra vücut açlık hissini devamlı hissettiğinden, kendi koruma mekanizmalarını harekete geçirerek, eski kilonun da üzerinde bir kiloya kadar kendini ayarlamakta ve diyet sonunda süratle o noktaya doğru kiloyu yönlendirmektedir. Bu sebepten, vücudun koruma mekanizmasını harekete geçiren ve vücudu devamlı aç bırakarak, metabolizmayı yavaşlatan ve yağ yakma sürecini pasif hale getiren beslenme programlarından kaçınmak gerekir.
Burada doğru olan uygulama vücudun bütün fonksiyonlarının normal çalışabilmesini sağlayıp, metabolizmayı koruyan ve yağların azaltılarak, kas hacmini arttıran yeni bir yaşam tarzına yönelmektir.
Beslenmemizde, temel gıdaları hiç ihmal etmememiz gerekmektedir. Bu konuda önemli olan yağ alımını yeterli ölçüde sınırlamaktır. Bugün dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde insanlar, günlük kalorilerinin @-90’ını yağlardan almakta ve bu nedenle şişmanlık denilen sorunu yaşamaktadırlar.
Bu durumu dikkate alırsak, yağ alımınızı günlük kalori ihtiyacınızın -30’u civarında sınırlayarak, hiçbir sağlık sorunu olmadan kilo verme çabalarında sağlam adımlar atmış olursunuz.
Örneğin günlük yiyeceklerimiz içinde önemli bir yer tutan ve kilo aldırıcı hiçbir etkisi olmayan salatanın içine ilave edilen soslar, onu tam bir kilo aldırıcı yiyecek haline getirmektedir.
Bunun dışında akşamları içilen bir bardak içkinin yanında alınan yağlı kuruyemişler ortalama u yağ içerdiklerinden zayıflama diyetlerinin baş düşmanı olabilmektedirler. Örneğin bir avuç fıstık ortalama 400 kalori vermektedir. Halbuki kuruyemiş alırken yapılacak ufak bir ayarlama bu fazla kalori alma konusunu tamamen ortadan kaldıracaktır. Bunun yerine alınacak 3 adet kestanenin yağ oranı ise yağ oranı 1 gramdan az olup, kalorisi de yalnızca 66’dır.
Yine yeme alışkanlıklarımızdan olan pastadan vazgeçemiyorsanız, çikolatalı ve kremalı pasta yerine meyveli tart yiyerek bu damak tadınızı sağlayıp daha bilinçli hareket ederek yağların kalorisinden kurtulmuş olursunuz.
Şimdi sıra şekere gelmektedir. Bu da son derece dikkat edilmesi gereken bir maddedir. Günlük yiyeceklerimizde şeker ve benzeri gıdaları düşük oranda tutmak, kilo kontrol ve zayıflamada en önemli hususlar arasındadır. Fakat burada unutulmaması gereken nokta şudur; aynı miktarda alınan yağ, söz konusu şekerin iki mislinden daha fazla kalori vermektedir.
Burada çok önemli unsurlardan bir diğeri de lifli gıdalardır. Beslenmenizde lifli gıdalara önemli bir yer ayırırsanız sayılamayacak kadar çok fayda sağlamış olursunuz. Örneğin lifli gıdalar sizi birçok barsak hastalığından koruduğu gibi, kan şekerinin ve kolesterolünün de düşmesini sağlayarak önemli bir sağlık avantajı kazandırmaktadır. Ayrıca, lifli gıdaların çoğu sindirilirken verdikleri enerjiden daha fazlasını harcatmaktadır.
Dikkat çekici olan bir konu da ekmek hakkındaki yanlış inanıştır. Ekmek önemli bir tahıl grubu yiyeceği olup, sanıldığı gibi, yenmesinin kilo aldırma açısından bir riski yoktur. Yapılan diyetlerde, birçok kişi, ekmek yerine peyniri tercih etmektedir. Halbuki aynı miktardaki peynir, ekmeğe göre 5 kat daha fazla kilo aldırmaktadır. Ancak ekmek alımının da ölçülü, dengeli, kepekli ve koyu renk olması daha uygundur.
Pirinç, makarna, tahıllar, taneli yiyecekler, sebze ve meyvelerden oluşan ve hayvani yağları azaltılmış yiyeceklerden oluşturulan menü, yeterli kalori alımıyla uygulandığında ve yeterli ölçüde sıvı ile (En az iki litre) takviye edildiğinde, dengeli beslenme ve ideal bir yaşam tarzı için en önemli mesafeyi katetmiş ve bu noktadan itibaren fazla kilolarınızın atılması ve sağlıklı yaşam yolunda emin adımlar atmış olursunuz.
Yeme konusunda çok önemli bir diğer husus da yenen öğünlerin yeterince uygun miktarda olması ve vücuda açlık sinyalleri verdirilmemesidir. Aynı zamanda günlük öğün miktarı da en az 4-6 kez olmalıdır.
"alıntı"