Havadaki nemin azalması ve rüzgarında etkisiyle deride kurumalar, çatlamalar ve kabuklanmaların oluştuğunu, bunun da yaşlanmayı artırdığını belirten uzmanlar, derinin iyi nemlendirilmesinin çok önemli olduğunu belirtiyor.
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermetoloji (cildiye) Polikliniği Uzman Doktoru Mahizer Yaldız, kışın azalan güneşin yaşlanmayı geciktiren melatorin hormonunun azalmasına sebep olduğunu bunun sonucunda depresyon ve strese bağlı olarak egzama, sedef ve vitiligo (ciltte beyaz lekeler) gibi cilt hastalıklarının artış gösterdiğini söyledi.
Kışın etkenlerine bağlı olarak özellikle yaşlılar ve çocuklarda deri kuruluğunun arttığını ifade eden Yaldız, "Kışın derinin yapısı daha sık değişiyor. Soğuk derinin kabuklanmasını artırarak, nem oranını azaltıyor. Deride çatlamalar ve kuruluk hissi çok fazla oluyor. Cilt yapısı hassas ve egzamaya yatkın kişilerde kuruluk daha da artıyor.
Cildi kuru, atopik yapılı ve derisi hassas kişiler soğuk havadan daha çok etkileniyorlar. Dışarıda çalışan kişilerin ellerinde permiyo dediğimiz soğuk yanıkları oluşabiliyor. Kış döneminde kuruluğun etkisi ve güneşin olmamasına bağlı olarak sedef hastalığında artış yaşanıyor. Ciltteki kuruluğa bağlı olarak atopik rahatsızlığı bulunanlarda kaşıntıda bir şiddetlenme olur." diye konuştu.
Kış döneminde derinin çok iyi nemlendirilmesi gerektiğine işaret eden Yaldız, dışarı çıkmadan ve suyla temastan sonra ellerin ve vücudun nemlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Yaz döneminde kullanılan nemlendiricilerle kışın kullanılan nemlendiricilerin birbirinden farklı olduğunu aktaran Yaldız, kışın yağ oranı fazla likit oranı yüksek nemlendiricilerin kullanılması gerektiğini dile getirdi.
Sık banyo yapmanın vücudun kuruluğunu daha da arttırdığını belirten Yaldız, şöyle konuştu: "Sık banyo yapan kişiler her banyo sonrası nemlendirici kremleri kullanması gerekiyor. Derinin nemini eğer iyi vermezsek deride kuruluk artar. Kurulukta deri çatlamalarıyla birlikte yaşlanmayı arttırır. Ev ortamlarında kalorifer ve soba gibi ısıtıcılar nem oranını azaltır. Bunu engellemek için kalorifer ya da sobanın üzerine su veya nemli ıslak bezler konulabilir."
Bebeklerin cildinin yetişkinlere göre daha hassas olduğunun altını çizen Yaldız, nemlendirmenin bebeklerde daha iyi yapılması uyarısında bulundu.
Yaldız, "
Kışın bebeklerde nem oranı azalacağından her banyo sonrası vücutları nemlendirilmeli. Sabahları vücutlarını nemlendirerek soğuktan ve ani ısı değişimlerinden korumamız lazım." dedi.
GÜNEŞ KREMİ KIŞIN DA KULLANILMALIKışın derinin yaşlanmasını azaltan A, C ve E vitamini içeren meyve ve sebzelerin bol bol tüketilmesinin sağlık açısından çok faydalı olduğunu kaydeden Yaldız, cilt sağlığı için şu tavsiyelerde bulundu: "Kışın dışarı çıkarken ellerin yüzün soğuktan korunması lazım. Eldiven, bere ve atkı gibi koruyucu giysileri muhakkak kulanın. Yaz ve kışın ısınmak amacıyla sıcak suyla yıkanılması yanlış. Aşırı sıcak su deriyi kurutur, saçlarda matlaşmaya neden olur. Saç ve derinin mutlaka ılık suyla yıkanması lazım. Islak saçla dışarı çıkıldığında rüzgarın etkisiyle derideki ani değişimler kuruma ve çatlamaları daha da artırıyor. Saçınızı kurutmadan dışarı çıkmayın. Su ihtiyacını karşılamak için günde 1,5 litre su içmek lazım. Antioksidan içeren portakal, mandalina ve havuç gibi sebze ve meyveleri bol bol tüketin. Balığın içinde yağ miktarları fazladır. Derinin kuruluğuna iyi gelir ve canlılık kazanmasına yardımcı olur. Balığın içindeki mineraller vücudun nemini arttırır. Güneş koruyucular yazın kullanır şeklindeki düşünce yanlış. Ultraviyole ışınları kış döneminde etkilidir. Güneş ışınları kışında vücudun açık yerlerine geldiği için yaşlanma riskini arttırır. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için muhakkak el ve yüz için güneş koruyucunun kış döneminde de kullanılması faydalı. Aşırı yünlü giysiler giyilmemeli." alıntıdır