Türk Kardiyoloji Derneği Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ergene, kalbini korumak isteyenlerin günde en az 2 öğün sebze yemesini önerdi
Türk Kardiyoloji Derneği Bilim Kurulu Başkanı ve derneğin önümüzdeki Nisan ayından itibaren başkanlığını yapacak olan Prof. Dr. Oktay Ergene, Türkiye’de 100 bin kişiye üç kardiyolog düştüğünü bellirterek, “Bu oran en az iki katı olmalı” dedi. Prof. Ergene, kalp sağlığı için günde en az iki öğün sebze tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Kalp yetmezliği uyarısı
Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen 25. Ulusal Kardiyoloji Kongresi, yerli ve yabancı 4 binin üzerinde kişinin katılımıyla başladı. Milliyet’in sorularını yanıtlayan Prof. Ergene, Türkiye’de yaklaşık 2 bin kardiyolog bulunduğunu, 100 bin kişiye 3 kardiyolog düştüğünü anlatarak, “Bu sayı yetersiz. Amerika’da 100 bin kişiye 6 kardiyolog düşüyor. İspanya, İtalya ve Yunanistan’da ise 100 bin kişiye 10 kardiyolog düşüyor. Bizdeki sayının standartlara ulaşabilmesi için en az 4 veya 5 olmalı” diye konuştu.
Ergene, kalp yetmezliğinin ölümden önceki son durak olduğunu belirterek, “Böyle giderse 2020’de Türkiye nüfusunun yapısı Avrupa’daki yaşlı nüfus yapısı gibi olacak. Bu durumda kalp sağlığı daha da önem kazanacak” dedi.
Sadece erkeklerin hastalığı değil
Türk Kardiyoloji Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Lale Tokgözoğlu ise, kalp krizi geçiren hastaların yarısının hastaneden çıktıktan sonra tekrar sigaraya başladığını ve bunun da toplumun önemli bir konuda ne kadar duyarsız olduğunu gösterdiğini söyledi. Kalp rahatsızlığının Türkiye’de erkek hastalığı olarak bilindiğini anlatan Tokgözoğlu, şöyle konuştu: “50’li yaşlardaki kadınlarda kalp krizi daha fazla artıyor. Bir de buna sigara eklendiğinde, bu hastalık kadınlarda da erkeklerdeki gibi tehlikeli olabiliyor. Bu yüzden kadınlar da çok dikkatli olmalı. Ayrıca kadınlarda geç teşhis yapılıyor. Çünkü erkekler göğsü ağrıdığında doktora gidiyor ama kadınlar pek özen göstermiyor, geçer gözüyle bakıyor. Ve kadınlar 50’li yaşlarda itibaren erkeklere oranla daha da az hareket ettikleri için hastalığa yakalanma riskleri daha da artıyor.”
En az 30 dakika hareket edilmeli
Ergene, kalp konusunda da şu öğütlerde bulundu: “Kalbini korumak isteyen mutlaka sigarayı bırakmalı. Yani kalp sağlığı için sıfır sigara, günde en az iki öğün sebze yenilmeli ve yine günde en az 30 dakika hareket edilmeli. Ayrıca tansiyon kontrol altında tutulmalı ve tuz tüketimine dikkat edilmeli. Yine aynı şekilde kalp sağlığı için büyük önem taşıyan kilo konusunda da dikkatli olunmalı