KONGRENİN KAPSAMI
Soğuk savaş döneminin sona ermesinin ardından tek süper güç olarak kalan ABD mevcut durumu enerji koridorları, toplumlararası dengeler, yeni güvenlik - savunma konseptleri, soğuk savaş sonrası jeopolitik ve jeostratejik açılımlar kapsamında "yeniden düzenlemeyi" amaçlamakta ve bu doğrultuda bir dizi operasyonlar yürütmektedir.Bu tek kutuplu meydan okuma karşısında önemli bölgesel güçler direnç merkezleri oluşturma, enerji kontrolü ve transferinde etkin olma ve varlıklarını güçlendirerek sürdürme amaçları ile çeşitli açılımlar yapmaktadırlar. Clausewitz'in savaşı açıklamak için kullandığı; "Savaş büyük çıkarların kanla çözümlenen çatışmasıdır." tanımını da değerlendirecek olursak görülebilecektir ki; soğuk savaş sonrası dönem bir barış dönemi
değildir. Bununla birlikte savaş giderek asimetrikleşen ve taktik hamlelerin uzun vadeli stratejiler ile birlikte önem kazandığı bir boyut almıştır. Bu gelişmeler ışığında klasik tehdit algılamalarının yerini; 11 Eylül 2001 ABD,
Beslan - Rusya örneklerinde olduğu gibi son on yılda Japonya, Endonezya, Ortadoğu, Avrupa gibi çok geniş bir coğrafyaya yayılan ve ülkemizi de ciddi biçimde tehdit etmiş olan terör almıştır. Bununla birlikte kitle imha
silahları; yoksulluk; azgelişmişlik, enerji kaynakları temelindeki sorunlar ve çevresel sürdürülebilirlik gibi yeni tehditler ve tehdit kaynakları da ortaya çıkmaktadır.. Tüm bu tespitlere ek olarak en son Fransa'da yaşanan, şiddet içeren sosyal gerginliği de hesaba katacak olursak iç güvenlik algılamalarının da ciddi biçimde dönüşüme uğradığını/uğrayacağını söylemek mümkündür.
Sonuç olarak: "5. EGE ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER KONGRESİ" nin genel kapsamı soğuk savaş sonrası "jeopolitiğini" sadece ABD değil ülkemiz de dahil olmak üzere birçok güç merkezi açısından, "yeni tehdit algılamaları" temelinde ele alan ve uluslararası sistemde "değişen dengelerin" analiz edilmesini amaçlayan bir genel çerçeve olarak karşımıza çıkmaktadır.
KONGRENİN AMACI
Ülkemizde ve Kuzey Kıbrıs Tük Cumhuriyeti'nde uluslararası ilişkiler, iktisat, işletme, kamu yönetimi, uluslararası ekonomi ve hukuk eğitimi alan veya uluslararası ilişkiler disiplinine ilgi duyan diğer bölümlere mensup üniversite öğrencilerini EGE ÜNİVERSİTESİ'nde konuk ederek, Türk Dış Politikasının ve Uluslararası İlişkilerin tartışılabileceği bilimsel bir kongre gerçekleştirmek.
Uluslararası İlişkilere yön veren diplomasi, siyaset, ekonomi, medya gibi alanlardan önemli isimlerin kongre dahilinde verecekleri konferanslar ile katılımcılara yeni düşünsel ufuklar kazandırmak. Konuşmacıların mesleki
deneyimlerini, bilgi ve birikimlerini katılımcılara aktarabilecekleri bir platform oluşturmak. Yapılacak atölye çalışmaları, konferanslar ve oturumlar ile Türk Dış Politikasında ve uluslararası sistemde mevcut sorunlara yönelik çözüm önerileri getirerek siyasi karar vericilere çeşitli seçenekler sunmak.
Medya aracılığı ile Türk Dış Politikası'nda ve genel olarak uluslararası sistemde yaşanan sorunlar ve çözüm arayışlarını kamuoyu ile paylaşmak, katılımcıların değerli fikir ve görüşlerinin mümkün olan en geniş
ve nitelikli kitleye ulaştırılmasını sağlamak.
Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden mümkün olan en geniş katılımı sağlayarak, Ege Üniversitesi'nde büyük bir bilimsel tartışma platformu oluşturmak.
Uluslararası İlişkilere yeni yaklaşımlar kazandırarak, disiplinin gelişimine katkıda bulunmak.
Kongre kapsamında dünyanın çok çeşitli bölgelerini ve uluslararası ilişkilerdeki çok çeşitli sorunları ele alarak, kongre sonucunda geniş kapsamlı bir durum tespiti yapabilmek.
Geçmiş kongrelerde de yapıldığı üzere ülkemizde bulunan diplomatik misyon temsilcileri ile yakın işbirliği içinde bulunarak kongreye uluslararası bir boyut kazandırmak.
KONGRE ALT BAŞLIKLARI
*Kongrede sunumu yapılmak üzere hazırlanacak bildirilerin aşağıda belirtilen alt başlıklar kapsamında hazırlanması gerekmektedir.
• Yeniden Yapılandırma Sürecinde Irak
• 21. Yüzyılda Enerji ve Değişen Enerji Koridorları
• Tükenen Doğal Kaynaklar ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları
• Ortadoğu’da Değişen Dengeler ve Muhtemel Askeri Operasyonlar
• Bölgesel Bir Güç Olarak İran
• Dış Politika Aracı Olarak Nükleer Güç
• Müzakere Sürecinde Türkiye – AB İlişkileri
• AB Güvenlik – Savunma Politikaları
• Teknolojik Gelişmelerin Uluslararası Sistemdeki Yansımaları
• Siber Terörizm
• Uluslararası İlişkilerde Yeni Rekabet Platformu: İnternet
• Terör ve Değişen Güvenlik Algılamaları
• Fransa’da Yaşan Şiddet Eylemleri ve Değişen İç Güvenlik Algılamaları
• Eski Sovyet Coğrafyasında Rusya – ABD Mücadelesi
• ABD Dış Politikası ve ABD İç Dinamiklerinin Etkileri
• ABD’nin Değişen Tehdit Algılamaları
• Büyüyen Çin ve Tek Kutuplu Dünyaya Yeni Alternatifler
• Uzakdoğu’da Siyasal ve Ekonomik Dengeler
• Kuzey Kore Dış Politikası ve Uzakdoğu’da Güvenlik
• Güney Amerika’da Yaşanan Siyasal Gelişmeler ve Liderlerin İzleyebilecekleri Dış Politika
• Uluslararası Sistemde Afrika ve Afrika’nın Geleceği
• Kıbrıs Sorununda Son Gelişmeler ve KKTC’nin Geleceği
• Bölgesel ve Küresel Boyutları ile Türk Dış Politikası
• Uluslararası İlişkilerde Yeni Tehditler; Azgelişmişlik, Bölgesel Dengesizlikler ve Çevre Sorunları
• Yaşanan Son Gelişmelerin Işığında Uluslararası Hukuk ve BM’nin Konumu
*Kongre Tarihi: 9 - 10 – 11Mayıs 2006
*Kongre Dili: Türkçe ve İngilizce
DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ ve KATILIM KOŞULLARI
5. EGE ÜNİVERSiTESi ULUSLARARASI İLİŞKİLER ÖĞRENCİ KONGRESİ'ne katılım için sunulacak tüm bildiriler bilimsel veriler ile desteklenme, sistematik anlatım ve kurgu, bilimsel tutarlılık, özgünlük ölçütleri ile Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim görevlilerinin oluşturacağı akademik kurul tarafindan değerlendirilecek ve sunumların ardından yine aynı kurul tarafindan dereceler
ve ödül almaya hak kazanan çalışmalar belirlenecektir.
* Kongreye katılmak için, kongrede sunulacak olan bildirinin en az 1 sayfa olarak (Times New Roman (12) formatında), en geç 24Nisan 2006 tarihine kadar
ulitege@gmail.com adresine elektronik posta yolu ile ulaştırılması gerekmektedir.
*Bildiri özetinin ulaştırılmasının ardından bildiri sahibi bir gün içinde çalışmasının Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu'na ulaştığına ve değerlendirmeye alındığına dair bilgilendirilecektir.
*Değerlendirmenin ardından kongreye katılmaya hak kazanan bildiriler 20 Nisan 2006 tarihinde Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu web sitesinde (Uluslararasi Iliskiler Kulubu) açıklanacaktır.
*Ödül alacak olan ilk üç derecenin belirlenmesi, kongrede yapılacak sunumların ardından tamamlanacak ve kongrenin son gününde yapılacak ödül töreni ile açıklanarak ilk üç dereceye giren katılımcılara ödülleri
verilecektir.
* Kongreye katılabilmek için adayların Türkiye Cumhuriyeti veya KKTC'de bulunan herhangi bir üniversitede, lisans veya yüksek lisans öğrencisi olarak öğrenimlerini sürdürüyor olmaları gerekmektedir.
*Kongreye katılacak adayların, bildiri özetleri ile birlikte;
Ad - Soyad, Öğrenimini sürdürdüğü Üniversite, Fakülte, Bölüm ve Sınıf .Kendilerine ulaşılabilecek bir telefon numarası ve e-posta adresi bilgilerini de bildiri özetleri ile birlikte göndermeleri gerekmektedir.
KATILIMCILARA SAĞLANACAK OLANAKLAR
*Kongre sonunda yapılacak değerlendirme sonunda ilk üç dereceye giren katılımcılara para ödülü verilecektir.
*Kongreye bildirileri ile katılarak sunum yapan tüm katılımcıların, konaklamaları Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından organize edilecek ve tüm konaklama masrafları Ege Üniversitesi tarafından
karşılanacaktır.
*Kongreye bildirileri ile katılarak sunum yapan tüm katılımcılar kongre kapsamında düzenlenecek olan sosyal etkinliklere ücretsiz olarak katılacaklardır. Sosyal etkinlikler kapsamında ulaşım Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından organize edilecek ve katılımcılar için ücretsiz olacaktır.
*Kongrede sunumları yapılan bildiriler bir sonraki kongreye kadar basılarak kitapçık haline getirilecek ve değerlendirilecektir.
*Kongreye bildirileri ile katılarak sunum yapan tüm katılımcılar, daha önceki kongrelerde konuk ettiğimiz katılımcıların ve topluluk üyelerinin bulunduğu elektronik posta grubunun süresiz üyesi olacaklardır.
**Kongreye izleyici olarak katılmak isteyenlerin 10 Nisan 2006 tarihine kadar başvurularını yapmaları gerekmektedir. İzleyici olarak yer alacak katılımcıların konaklamaları Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler
Topluluğu tarafından organize edilecek ancak masrafları karşılanmayacaktır.