Kolposkopi işleminde, doktorunuz ya da hemşireniz, rahim ağızındaki dokuları büyüten bir dizi mercekten oluşan bir enstrüman olan kolposkop kullanarak rahim ağızını çok yakından inceleme olanağı bulur.
Bu işlem sırasında neler olur?
Başlangıçta, Kolposkopi, şekil olarak olarak, Pap smear'a benzer bir uygulama olduğu izlenimi verir. Bununla birlikte, rahim ağızından örnek hücre almak yerine, doktorunuz vajina girişinden kolposkop yardımımı ile rahim ağızınızı büyüterek inceler. Eğer rahim ağızı hücreleri anormal görünüyorsa, o zaman, küçük bir doku örneği almak için alet kullanabilir. Buna biyopsi denir. Hafif bir acı ya da kasılma hissedebilirsiniz. Bu doku analiz için patoloji laboratuarına gönderilir.
Bu işlemden sonra neler olur?
Kolposkopi işlemi sonrasında genelde birçok kadında herhangi bir etki görülmez. Doktorunuza yasakları ve kontrol için ne zaman tekrar gitmeniz gerektiğini sorun.
Bu işlemin yararları nelerdir?
Kolposkopi yoluyla, doktorunuz, rahim ağızındaki soruna daha belirgin ve kesin tanı koyabilir ve böylece, eğer gerekiyorsa, ilave tedavi önerebilir.
Bu işlemden kaynaklanan riskler nelerdir?
Eğer biyopsi yapılırsa, biyopsi bölgesinde bir miktar kanama olabilir. Enfeksiyon meydana gelebilir, ama bu ender görülür. Bu risklerin sizin için hangi olasılıkta olduklarını öğrenmek için lütfen doktorunuza danışın. Kolposkopi işleminden sonra şiddetli bir kanama, ateş ya da alt karın bölgesinde ağrı olursa derhal doktorunuzu aramalısınız.