En son konular | » bacağa bıçak sokmakÇarş. Ara. 16, 2015 1:05 pm tarafından zxzx » demire tekmeC.tesi Ocak 31, 2015 2:50 pm tarafından zxzx » Bacağa balta vuruşuCuma Eyl. 26, 2014 10:14 am tarafından zxzx » Bacağa balta vuruşuÇarş. Eyl. 24, 2014 12:27 pm tarafından zxzx » Motosiklette ters direksiyonPtsi Mart 17, 2014 3:39 pm tarafından zxzx » ŞUNA BİR BAKINC.tesi Tem. 09, 2011 7:03 pm tarafından Admin» kaderPerş. Haz. 10, 2010 3:53 pm tarafından zxzx » Altin ve inci karisimi takilar el yapimi...Ptsi Nis. 12, 2010 3:10 pm tarafından Nurdan» Canlılar Dünyasını Gezelim,Tanıyalım Soruları - 4.Sınıf Fen ve TeknolojiSalı Nis. 06, 2010 9:09 pm tarafından Admin |
|
| kansızlık ..... | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
Admin Admin
Mesaj Sayısı : 981 Kayıt tarihi : 30/10/09 Nerden : istanbul
| Konu: kansızlık ..... Cuma Kas. 20, 2009 10:56 pm | |
| İnek sütü, anemiyi önlemek için yeterli düzeyde demir içermez. Bu nedenle, bebeğin 6 aylık olana kadar anne sütü ile beslenmesi, hastalık risklerinin azaltılması ve sağlıklı bir bebeklik dönemi geçirmesi için şarttır.
Yeterli sütü olmayan annelerin, anemiyi önlemek için demir bakımından zengin gıdalarla takviye yapmaları gerekir.
Demir bakımından zengin gıdalar şunlardır: Karaciğer, dana eti, balık, tavuk, sebzeler; ıspanak ve fasulye.
C vitamini bakımından zengin portakal ve limon gibi turunçgiller de demir emilimine yardımcı olurlar ve böylece vücuda alınan demir miktarını artırıriar.
Tuğla ya da toprak yiyen bir çocukta anemi kolayca gelişebilir. Bu nedenle böyle durumlarda gerekli önlemleri almak şarttır.
Demir bakımından fiakir bir beslenme sonucunda meydana gelen anemi, sindirim sistemi hastalıkları, mikroplu hastalıklar ve zayıflama vb. gibi durumlara yol açabilir.
Anemiye karşı mücadelede, demir bakımından zengin tedaviler uygulamak gerekir. Ayrıca periyodik olarak bir doktora görünmek de çok önemlidir,
Çünkü hastanın durumunu ve hastaya göre uygun tedaviyi ancak bir doktor belirleyebilir.
Demir bazı bitkilerde ve etlerde bulunur. Demir eksikliği anemisinin sıklığı, toplumdaki et tüketimi ile orantılıdır. Etlerde bulunan ham demirinin emilimi daha kolaydır. Diyetin kompozisyonundan ve mide asiditesinden etkilenmez. diğer kaynaklardaki demir, demir iyonlarına dönüştürülmesi gerekir. C vitamini ve et diğer kaynaklardaki (hububat ve sebzeler) demirin emilimini kolaylaştırır. Bazı maddeler demir emilimini zorlaştırır. Fosfatlar, fitatlar, tannatlar gibi ( Çay vs.) Demirden zengin yiyecekler: Hayvansal gıdalar : karaciğer, dalak, organ etleri, kırmızı et, yumurta Bitkisel gıdalar : Üzüm, pekmez, kuru meyveler, yeşil sebzeler, kuru baklagiller, fındık, fıstık, susam.
Ülkemizde özellikle kırsal bölgelerimizde bile beslenme alışkanlıklarının değiştiği, evlerde tarhana çorbası, bulgur pilavının yerini her 3 öğünde patates kızartmasının aldığı dikkatimizi çekmektedir. Patatesde demir miktarı çok yetersizdir. Bu da demir eksikliği anemisinin ülkemizde son yıllarda daha da artmasına neden olmaktadır. Kansızlık (Anemi) Pek çok insanın kansızlıkla başı derttedir. Eğer tedevi edilmez ise kansere varana kadar pek çok kötü sonuç doğurabilecek bir hastalık. Anemi aslında tedavisi çok kolay olan bir rahatsızlık. Tedavi için modern tıp ilaçlarlarından yararlanılabileceği gibi alternatif tıptanda yararlanılabilir. Isırganotu: Genelde hor görülen ısırganotu, kan yaptırıcı özelliği nedeniyle, kansızlığa karşı mutlaka kullanılması gereken bir bitkidir.Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak taze demlenmiş ısrırganotu çayı soğutulmadan yudumlanır. Arslanpençesi: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış arslanpençesi, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır. Civanperçemi: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış civanperçemi, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş civanperçemi çayı soğutulmadan yudumlanır. kaynak:netten alıntı | |
| | | Admin Admin
Mesaj Sayısı : 981 Kayıt tarihi : 30/10/09 Nerden : istanbul
| Konu: Geri: kansızlık ..... Cuma Kas. 20, 2009 10:57 pm | |
| Hurma:Türüne göre değişse de hurmaların birçoğu yüksek oranda demir içerir. Besin değeri yüksek ve önemli bir enerji kaynağıdırlar. Doğal müshil etkisine sahiptir. Kurutulmuş olanlarına göre daha yüksek oranda su ve daha düşük kalori içerir. | |
| | | Admin Admin
Mesaj Sayısı : 981 Kayıt tarihi : 30/10/09 Nerden : istanbul
| Konu: Geri: kansızlık ..... Cuma Kas. 20, 2009 10:57 pm | |
| AyrıAyrıca siyah üzümün de kan yaptığı söyleniyor ve
Kan yapıcı bazı ürünleri sıralayacak olursak: Saf arı poleni, iyi cins çiçek balı, kuşburnu marmelatı ve çayı, üzüm pekmezi, dut pekmezi, keçiboynuzu (harnup) pekmezi, Tahin, kına kına kabuğu, keten tohumu, arı sütü, balık yağı, soya sütü, yulaf sütü çok faydalı besinlerdir. Ayrıca siyah üzümün de kan yaptığı söyleniyor ve
Kan yapıcı bazı ürünleri sıralayacak olursak: Saf arı poleni, iyi cins çiçek balı, kuşburnu marmelatı ve çayı, üzüm pekmezi, dut pekmezi, keçiboynuzu (harnup) pekmezi, Tahin, kına kına kabuğu, keten tohumu, arı sütü, balık yağı, soya sütü, yulaf sütü çok faydalı besinlerdir. ca siyah üzümün de kan yaptığı söyleniyor ve
Kan yapıcı bazı ürünleri sıralayacak olursak: Saf arı poleni, iyi cins çiçek balı, kuşburnu marmelatı ve çayı, üzüm pekmezi, dut pekmezi, keçiboynuzu (harnup) pekmezi, Tahin, kına kına kabuğu, keten tohumu, arı sütü, balık yağı, soya sütü, yulaf sütü çok faydalı besinlerdir. | |
| | | | kansızlık ..... | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |