1. ****** cumhuriyetin ilanına karşı çıkanlara "Türk ulusunun yaratılışına ve alışkanlıklarına en uygun en uyugun düşen yönetim cumhuriyettir" diyerek ............. Yukarıdaki boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisinin gelmesi uyugun değildir?
<BLOCKQUOTE>açıklamalarda bulunmuştur
onları ikna etmiştir
onları susturmuştur
onları bilgilendirmiştir
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
2. Aşağıdakilerden hangisinin yazımı yanlıştır?<BLOCKQUOTE>TCDD
TBMM
Thy
DİE
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
3. ...........aldı. Yukarıdaki boşluğa aşağıdki cümlelerden hangisi yazılırsa cümlenin sonundaki noktalama işareti değişir?<BLOCKQUOTE>Hepsini
Birisini
Hangisini
Kimisini
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
4. ''Tekefon çaldı ( ) arayan kim imiş ( ) ''tümcesinde boşluklara hangi noktalama işareti gelmelidir?'<BLOCKQUOTE>(!) (?)
(,) (?)
(,) (.)
(...) (
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
5. Aşağıdakilerden hangisinde kesme işareti yanlış kullanılmıştır?<BLOCKQUOTE>Hereke'yi
Uludağ'ı
Ahu'ları
Handan'da
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
6. Aşağıdak cümlelerden hangisinde bir yazım yanlışı vardır?<BLOCKQUOTE>Havuçun gözler için faudası yok.
Gece eve gelmiyeceğini söylemedi.
Kazzedeler hastahanelere kaldırıldı.
Çevreciler kumsalda çöp toplatıldı.
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
7. Aşağıdakilerden hangisinin yazımı yanlıştır?<BLOCKQUOTE>12.05.1982
12.Mayıs.1992
1930
25/Haziran/1957
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
8. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi "tedbirli olmayı" ifade eder?<BLOCKQUOTE>su uyur düşman uyumaz
su testisi su yolunda kırılır
uyuyan yılanın kuyruğuna basılmaz
ummadığın taş baş yarar
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
9. "bir çiçekle yaz gelmez" atasözüyle aynı anlama gelen atasözü aşağıdakilerden hangisidir?<BLOCKQUOTE>bir elin verdiğini diğer el görür
bir bulutla kış olmaz
yazın gölge hoş kışın çuval boş
sen kazanda düşmanda kalsın
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
10. aşağıdaki deyimlerden hangisi "etrafı dolaşıp ne var ne yok" diye bakmak anlamındadır?<BLOCKQUOTE>kolaçan etmek
kolları sıvamak
sineye çekmek
üste çıkmak
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
11. Aşağıdakilerden hangisi "içi sıkılmak" deyimi ile aynı anlamdadır?<BLOCKQUOTE>içine oturmak
içini dökmek
içi daralmak
içi titremek
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
12. Aşağıdakilerden hangisi "içi sıkılmak" deyimi ile aynı anlamdadır?<BLOCKQUOTE>içine oturmak
içini dökmek
içi daralmak
içi titremek
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
13. cümlesinde asıl anlatılmak istenen nedir?<BLOCKQUOTE>****** tek başına vatanı kurtardı.
vatanın kurtulmasında liderlik görevini üstlenerek çok büyük hizmetler yaptı.
savaşa katılanlardan biriside ******'tür.
Savaşta en çok düşmanı ****** öldürdü.
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
14. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi iki cümleden oluşmuştur?<BLOCKQUOTE>Bugünün işini yarına bırakma.
Komşu komşunun külüne muhtaçtır.
İki karpuz bir koltuğa sığmaz.
Dert ağlatır, aşk söyletir.
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
15. Aşağıdakilerden hangisi ******'e aittir?<BLOCKQUOTE>Ordular ilk hedefiniz Akdenizdir ileri.
Gülme komşuna gelir başına.
Ak akçe kara gün içindir.
Dostunu söyle sana kim olduğunu söyleyim.
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
16. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi "tasarrufun önemi"ni anlatmaktadır?<BLOCKQUOTE>Para parayı çeker.
Para dediğin el kiri.
Ak akçe kara gün içindir.
Kefenin cebi yoktur.
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
17. ****** aşağıdakilerden hangisini söylememiştir?<BLOCKQUOTE>****** aşağıdakilerden hangisini söylememiştir?
****** aşağıdakilerden hangisini söylememiştir?
Yurtda sulh Cihanda sulh.
Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
18. 4- Aşağıdaki dizelerde altı çizili kelimelerden hangisi eş sesli değildir?<BLOCKQUOTE>Ak saçlı başını alıp eline
Kara hülyalara dal anneciğim.
O titrek kalbini bahtın yeline
Bir ince tüy gibi sal anneciğim
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
19. Aşağıdaki deyimlerden hangisi” kararlılık” bildirmektedir?<BLOCKQUOTE>Aklı kesmek
Aklına uymak
Aklına uymak
Aklına koymak
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
20. Aşağıdakilerden hangisinde iyi bir dinleyicinin özelliği verilmemiştir?<BLOCKQUOTE>İyi bir dinleyici not tutar.
İyi bir dinleyici yanındakilerle konuşur.
İyi bir dinleyici ön yargılı değildir.
İyi bir dinleyici dinlemeye isteklidir.
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
21. 5-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı kelimeler yoktur?<BLOCKQUOTE>Önce yemek yiyelim,sonra alışverişe çıkalım.
Sen aşağıda bekle,ben yukarıya çıkacağım.
Gelen,gideni aratır,demişler.
Kusursuz dost arayan, dostsuz kalır.
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden – sonuç ilişkisi vardır?<BLOCKQUOTE>çalışmadığı için sınavda başarısız oldu.
Dün gece eve geç gelmedi.
Yol çalışması var.
Hakkını aramayı bilmezsen ezilirsin.
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
23. "Dikkat, çocuk var" cümldesinin sonuna aşağıdakilerden hangisi konmalıdır?<BLOCKQUOTE>ünlem
nokta
noktalı virgül
iki nokta
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
24. 6-Çok öfkelenmek anlamına gelen deyim aşağıdakilerden hangisidir?<BLOCKQUOTE>Balon uçurmak
Barut kokusu gelmek
Barut kesilmek
Bahse girmek
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
25. ) Şu telefon gelse de………………. Sözleri aşağıdakilerden hangisi ile devam ettirilirse cümle”acelesi olan” bir insanın durumunu yansıtır? <BLOCKQUOTE>biraz hasret gidersem
konuşup gitsem
sesini duysam
babamla görüşsem
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
26. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi eş seslidir?<BLOCKQUOTE>ad
yaz
büyük
misafir
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
27. ''Türk Milleti güçlükleri birlik ve beraberlikle yenmesini bilmiştir.'' K.****** ******'ün söylemiş olduğu söz aşağıdakilerden hangisiyle ilişkilidir?<BLOCKQUOTE>Barışla
Dayanışma
Sevgi
Saygı
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
28. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘büyümek’ kelimesi artmak anlamında kullanılmıştır.<BLOCKQUOTE>Dün bebekti, bugün büyüdü.
Ekinler büyüdü, orağa geldi.
Bu yıl gelirimiz büyüdü.
Gözleri büyüdü, kocaman oldu.
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
29. ‘kesmek’sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde ara vermek anlamında kullanılmıştır?<BLOCKQUOTE>Çocuk elmayı soyarken elini kesmiş.
Ampulü takmak için elektriği kesti.
Kağıdı ortasından kesti
Öğretmen sözlerini kesti,gürültü yapanları uyardı.
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>
30. Aşağıdakilerden hangisinde çoğul eki almış bir sözcük vardır?<BLOCKQUOTE>evlilerden
arabadan
sokaktan
okullu
Bilmiyorum </BLOCKQUOTE>