En son konular | » bacağa bıçak sokmakÇarş. Ara. 16, 2015 1:05 pm tarafından zxzx » demire tekmeC.tesi Ocak 31, 2015 2:50 pm tarafından zxzx » Bacağa balta vuruşuCuma Eyl. 26, 2014 10:14 am tarafından zxzx » Bacağa balta vuruşuÇarş. Eyl. 24, 2014 12:27 pm tarafından zxzx » Motosiklette ters direksiyonPtsi Mart 17, 2014 3:39 pm tarafından zxzx » ŞUNA BİR BAKINC.tesi Tem. 09, 2011 7:03 pm tarafından Admin» kaderPerş. Haz. 10, 2010 3:53 pm tarafından zxzx » Altin ve inci karisimi takilar el yapimi...Ptsi Nis. 12, 2010 3:10 pm tarafından Nurdan» Canlılar Dünyasını Gezelim,Tanıyalım Soruları - 4.Sınıf Fen ve TeknolojiSalı Nis. 06, 2010 9:09 pm tarafından Admin |
|
| 4.Sınıf Türkçe Birey ve Toplum-3 | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
Admin Admin
| Konu: 4.Sınıf Türkçe Birey ve Toplum-3 Cuma Kas. 20, 2009 8:57 pm | |
| . Vaktiyle çok yaşlı bir büyük anne varmış. Saçları kar beyaz, yüzü kırış kırışmış. Ama gördüğü güzellikler kerşısında bir yıldız gibi ışıl ışıl parlayan , sıcak bakışlı,güzel gözleri varmış.Güllü bir elbise giyer, birbirinden güzel hikeyeler, masallar anlatırmış. (1.2. ve3. soruları yukarıdaki pargrafa göre cevaplayınız.) 1-Aşağıdakilerden hangisi paragrafta anlatılan büyük annenin özelliklerinden biri değildir?
<BLOCKQUOTE>Güzel hikaye anlatması Yüzünün kırış kırış olması Saçlarının kar gibi beyaz olması Gülleri çok sevmesi Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 2. Aşağıdakilerden hangisinde sert seslerin benzeşmesine uygun sözcük yoktur ? <BLOCKQUOTE>sütçünün oğlu geç kaldı pencereden genç bir adam gördüm saat üçte çarşıda görüşelim çoraptan parmak uçları gözüküyordu Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? <BLOCKQUOTE>Babamla çok iyi anlaşırız ****** Erzurumdan Sivasa geldi Gün batarken Otobüsumuz mola verdı Yolu izleyerek köye vardım. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 4. Kitaplar , boş vakitlerimizde en samimi yoldaş ,candan arkadaş ,dert ortağıdır. Bizi teselli eder,bize ümit ve cesaret verir. 1ve2. soruyu yukarıdaki metne göre yanıtlayınız. 1) Aşağıdakilerden hangisi kitapların özelliği değildir? <BLOCKQUOTE>En samimi yoldaş olmaları. Candan arkadaş olmaları dert ortağı olmaları Para kaynağı olmaları. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 5. "Dil uzatmak" deyiminin anlamı aşağıdakilerden hangisidir? <BLOCKQUOTE>birini kötülemek dilini dışarı çıkarmak başkalarını rahatsız etmek fazla konuşmak Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 6. "Gözünde tütmek " deyiminin anlamı aşağıdakilerden hangisidir? <BLOCKQUOTE>çok üzülmek çok özlemek gözü yanmak gözüne duman kaçmak Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 7. "Doymak nedir bilmeyen" anlamına gelen deyim aşağıdakilerden hangisidir? <BLOCKQUOTE>ağızdan kapmak ağzı kalabalık gözüme ilişmek aç gözlü Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 8. Aşağıdaki doğal sayılardan sayı değeri en büyük olan hangidir? <BLOCKQUOTE>98817 193214 982305 89254 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 9. okulumuzda yapılan sosyal etkinlikler sonucu,başarılı olan öğrencilere teşekkür belgeleri verildi.yukarıdaki parağratanasıl bir anlatım hakimdir. <BLOCKQUOTE>karşılaştırma yapma sebep sonuç ilş-işkisi kurma. özetleme tartışma Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 10. "Toplumları oluşturan insanların her birine ........... denir."Tümcesini hangi seçenek tamamlar? <BLOCKQUOTE>birey kişi adam kadın Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde acıma anlamı vardır? <BLOCKQUOTE>Minik kuş ,penceremin önünde ötüyor. Yavrucağız,mahzun mahzun annesini arıyor. Sana,bir daha böyle yapma,demedimmi? Ellerindeki yaralar ,bir türlü iyileşmedi gitti. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 12. "çaba" sözcüğünün eş anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir? <BLOCKQUOTE>fayda yasa gayret rehber Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 13. Aşağıdakilerden hangisi hem hece hem kelimedir <BLOCKQUOTE>fert ışık erik akıl Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 14. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi anlamca karşıtı değildir? <BLOCKQUOTE>faydalı-zararlı kibar-kaba sakin-telaşlı seyrek-az Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 15. "koşmak" kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı anlamda kullanılmıştır? <BLOCKQUOTE>Çocuk koşarak bahçeye girdi. Babamı görünce koşarak boynuna sarıldım. Atları arabaya koşarak hemen yola çıktı. Yürüyerek yetişemezsin, koşarak gitmelisin. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 16. Arkadaşımızı:sınavda aldığı iyi nottan dolayı tebrik etmek aşağıdakilerden hangisine iyi bir örnek olur? <BLOCKQUOTE>sevgiye yakınlığa duyarlı olmaya hoşgörüye Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 17. aşağıdakilerden hangisi doğru bir anlam ifade eder? <BLOCKQUOTE>okullar kötü alışkanlık yerleridir. okul oyun yuvasıdır. okula gidenler her zaman başarılı olurlar. okul eğitim öğretim yuvasıdır. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 18. Tatil dönüşü köyden ayrılmaktan dolayı ........ Ama arkadaşlarımı ve okulumu da .......... Döndükten sonrada okulumun açılmasını ........ Boşluklara sırasıyla hangi duyguları yansıtan sözcükler gelmelidir? <BLOCKQUOTE>üzüntü-özlem-heyecan üzüntü-heyecan-özlem sevinç -özlem-üzüntü sevinç-üzüntü-özlem Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 19. 2- Büyük annenin gözleri neye benzetilmiştir? <BLOCKQUOTE>Gül Yıldız Deniz Kar Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 20. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde büyük ünlü uyumu kuralı aranır <BLOCKQUOTE>sözleşme televizyon devekuşu gel Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 21. Hangı seçenekte kelime doğru yazılmıştır <BLOCKQUOTE>Ocakdan keskin sınıfda bıçakı Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 22. Kitaplar , boş vakitlerimizde en samimi yoldaş ,candan arkadaş ,dert ortağıdır. Bizi teselli eder,bize ümit ve cesaret verir. 1ve2. soruyu yukarıdaki metne göre yanıtlayınız. Metinde anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? <BLOCKQUOTE>Kitapların insan için önemi. Samimi arkadaşlıkların değeri Cesaret ve ümit Boş vakitlerimizi nasıl değerlendirmemiz gerektiği. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 23. dört basamaklı en büyük çift sayının yarısı kaçtır? <BLOCKQUOTE>4999 4909 9998 9997 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 24. 'yürek kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde acıma anlamında kullanılmıştır? <BLOCKQUOTE>yüreğim hızla çarpıyor. yürekli bir insandı. ağlamasını yüreğim götürmez onu dinlemekten yüreğim şişti. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 25. 1. pusula 2. güneş 3. gölge 4. karınca yuvaları Yukarıdakilerden hangilerinden yön bulmada yararlanırız? <BLOCKQUOTE>1,2 ve 4 2,3 ve 4 1,3 ve 4 1,2,3 ve4 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 26. Ormanda gezerken ,karşıma (birdenbire )bir kurt çıkmasınmı? cümlesinde parantez içindeki kelimenin yerine aşağıdakilerden hangisi getirildiğinde cümlenin anlamı değişmez ve bozulmaz. <BLOCKQUOTE>aniden hemen zıplayarak büyükçe Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 27. "kısa" sözcüğünün zıt anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir? <BLOCKQUOTE>dar şişman iyi uzun Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 28. Verilen sözcük grubundaki ilişkiye göreaşağıdakilerden hangisi doğrudur? elma-ağaç <BLOCKQUOTE>çilek-ağaç erik-toprak incir-yaprak patetes-toprak Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 29. Aşağıdaki kelimelerden hangisinin sesteşi yoktur? <BLOCKQUOTE>tuz yaz saz yüz Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 30. aşağıdaki ifadelerden hangisi topluluk olarak yaşamanın önemi ile ilgilidir? <BLOCKQUOTE>komşu komşunun külüne muhtaçtır. bakarsan bağ olur,bakmazsan dağ olur. sakla samanı gelir zamanı. hayatta en hakiki mürşit ilimdir. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 31. 3-Aşağıdaki kelimelerden hangisi paragrafta mecez anlamda kullanılmıştır? <BLOCKQUOTE>Sıcak Gül Göz Yaşlı Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 32. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde kaynaştırma harfi (sesi) vardır ? <BLOCKQUOTE>kalemi traşı çabası kazanı Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 33. 81505 doğal sayısındaki 5 lerin basamak değerleri toplamı kaçtır? <BLOCKQUOTE>505 504 503 502 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 34. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “ince” sözcüğü diğerlerinden farklı bir anlamdadır? <BLOCKQUOTE>Uzun , ince bir yoldayım. Bacakları çok ince Çok ince düşünen bir insandı. Elindeki ip çok ince. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 35. 87 216 doğal sayısında 7 rakamının basmak değeri ile sayı değeri arasındaki fark kaçtır? <BLOCKQUOTE>3416 6993 6900 6700 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 36. soğuk sözcüğü hangisinde faeklı anlamda kulllanılmıştır? <BLOCKQUOTE>Bu yüzden ondan soğumuştum. yemekler soğumuş ki yenmiyor. çok soğuk bir gündü. üşümüş olmalı eli çok soğuk. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 37. 'tembel kelimesi ile çalışkan ' kelimesi arasında bir anlam ilişkisi vardır.Buna benzer bir ilişki aşağıdakilerden hangisinde yoktur. <BLOCKQUOTE>sert-yumuşak ihdiyar-genç alim-bilgin eski-yeni Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 38. Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde hece düşmesi yoktur? <BLOCKQUOTE>aklı yurdumuz beyni gönlü Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 39. Aşağıdaki cümleerin hangisinde karşılaştırma vardır? <BLOCKQUOTE>Yazarın yeni kitabı daha özgün Gittiği her yerden hatıra getirdi Size bir haberim var Bu kilimi yeni almışlar Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 40. Seçeneklerden hangisi terim anlamlı sözcük değikdir? <BLOCKQUOTE>anahtar nota voleybol üçgen Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 41. Aşağıdaki bileşik isimlerden hangisi özel isim değildir? <BLOCKQUOTE>Kocaeli Adapazarı Tekirdağ Yelkovan Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 42. . Aşağıdakilerden hangisi sözlükte en önde yer alır <BLOCKQUOTE>göze gözde gözü gözden Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 43. Aşağıdakilerden hangisi büyük ünlü uyumuna uymaz <BLOCKQUOTE>merdiven fırçası boyacı binaları Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 44. 4289 sayısının en yakın onluğa yuvarlanmış şekli hangisidir? <BLOCKQUOTE>4280 4390 4290 4380 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 45. a < 9+9 ifadesini doğrulayan en büyük doğal sayı kaçtır? <BLOCKQUOTE>19 16 17 20 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 46. aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük gerçek anlamıyla kullanılmıştır? <BLOCKQUOTE>O ne (tilkidir) bilemezsiniz. her zaman( doğruyu )söylemeliyiz. (sıcak )konuşmaları hoşuma gitti. (soğuk )şakalardan hoşlanmam. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 47. Aşağıdakilerden hangisi 'çocuk' kelimesinin önüne geldiğinde anlamlı bir ifade oluşturmaz? <BLOCKQUOTE>bir iyi çalışkan beden Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 48. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yakınma anlamı vardır <BLOCKQUOTE>Bunu yeni mi aldın? Sanada hiç güvenilmiyor Bu kadarda olmaz canım! O kadarınıda bilmemem Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 49. Seçeneklerdeki üç sözcük birbiriyle eş anlamlıdır.Bunların dışında kalan sözcük hangisidir? <BLOCKQUOTE>tasa sevinç kaygı gam Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 50. Hangi cümlede sert sessizlerin yumuşaması ile ilgili sözcük vardır ? <BLOCKQUOTE>bu bilgiyi kitaptan öğrendi elbisenin rengi iyice açıldı başını hafifçe öne eğdi az önce çiçekçiye uğradı Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 51. İnsandaki kol ve bacak kemikleri hangi kemik türüne örnektir? <BLOCKQUOTE>Uzun Kısa Yassı İskelet Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 52. Bir çıkarma işleminde çıkan 356 eksilen çıkandan 26 fazla ise fark kaçtır? <BLOCKQUOTE>356 330 52 26 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 53. aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş sesli sözcükler kullanılmıştır? <BLOCKQUOTE>O elmayı bana al. sana dediğim yerde kal. asmadaki üzümler henüz yeşil. Bir gülde ,güller selama dursun. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 54. Aşağıdaki ifadelerden hangisi dokunma duyusuyla ilgili değildir? <BLOCKQUOTE>ılık ılık serin serin ışıl ışıl buz gibi Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 55. 1.Evde 2.var 3.güzel 4.yemekler yukarıdakinumaralandırılmış sözcüklerden anlamlı ve kurallı bir cümle kurulduğunda doğru sıralama aşağıdakilerden hangisidir? <BLOCKQUOTE>1-3-4-2 3-4-2-1 2-3-1-4 3-2-4-1 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 56. "genç-nem-kirli-tok-ihtiyar-temiz-aç" sözcükler zıt anlamlılarıyla verilmiştir. hangi sözcüğün zıt anlamlısı yoktur? <BLOCKQUOTE>tok yaşlı kirli nem Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 57. 12. Hangi sözcükte kaynaştırma harfi vardır <BLOCKQUOTE>olayı uzayı havayı kalayı Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 58. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi anlamca birbirinin karşıtı değildir? <BLOCKQUOTE>faydalı-zararlı kibar-kaba sakin-öfkeli seyrek-az Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 59. 1- Kemikleri birbirine bağlar 2 - Kemikleri uygun yerlerden bükülmelerini sağlar Yukardaki bilgilere göre bu görevi hangi organ yapar <BLOCKQUOTE>Kas Eklem Omurga Kemikler Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 60. bir çarpma işleminde çarpanlardan biri diğerinin 2 katıdır.çarpım 98 ise küçük çarpan kaçtır? <BLOCKQUOTE>14 7 3 2 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 61. aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı sözcükler kullanılmıştır* <BLOCKQUOTE>Ben duruyordum.köpeğim koşuyordu. uzunca bir yol yürüdüm. inişli çıkışlı yollar aştım. ağlamanın sebebi üzülmen miydi. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 62. "Küçük kız çok şaşırmıştı."cümlesinde "küçük"sözcüğünün türü aşağıdakilerden hangisidir? <BLOCKQUOTE>adıl eylem belirteç ön ad Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 63. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamlı kelime vardır? <BLOCKQUOTE>Bunu bana ,babam armağan etti. Güzel bir masal yazmış. Heyecandan yüreğim çarptı. Bu yaz çok sıcak geçti. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 64. Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi farklıdır? <BLOCKQUOTE>pak-temiz mühim-önemli cömert-cimri enkaz-yıkıntı Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 65. Maske" sözcüğü hangi cümlede mecaz anlamda kullanılmıştır <BLOCKQUOTE>basın bazılarının maskesini düşürdü çocuklar bakkaldan maske aldılar bu kirlilikte maskesiz gezilmez itfaiyeciler maskeleriyle içeriye girdiler Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 66. 30 doğal sayısının iki katının 30 fazlası kaçtır? <BLOCKQUOTE>90 80 93 60 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 67. mi eki aşağıdaki cümlelerin hangisinde yanlış yazılmıştır? <BLOCKQUOTE>Fatma'yı siz mi beklettiniz. Bu akşam bize geliyor musun? Onu mu beğendiniz. siyahmı siyah bir takım almıştı. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 68. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusudur? <BLOCKQUOTE>Kitapların raflarda okunmadan durması beni üzüyor. Ebru, diğer arkadaşlarından daha çalışkan bir öğrencidir. Ah seni bir yakalasam............... Onun bu şımarıklığı beni çok üzüyor Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 69. Aşağıdaki deyimlerin hangisinde "dikkat çekmek" anlamı vardır? <BLOCKQUOTE>gözden düşmek göz kamaştırmak gözünü kaçırmak göz göze gelmek Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 70. 16. Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde sesteş (eşsesli) özelliği yoktur ? <BLOCKQUOTE>in bin bitmek iki Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 71. Dört basamklı en büyük doğal sayının iki basamaklı en büyük tek sayıya bölümü kaçtır? <BLOCKQUOTE>11 101 110 111 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 72. Aşağıdaki kelimelerden hangisi hiçbir ek almamıştır? <BLOCKQUOTE>uçak örtü sucuk köylü Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 73. Aşağıdaki sözcüklerin hangisi özel addır? <BLOCKQUOTE>Kekik Köy Ayak Çankaya Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 74. 'O, kendisine söylenen her şeyi dert ederdi.'' cümlesinde sözü edilen kişi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenir. <BLOCKQUOTE>Vurdum duymaz oldu Hayata değer verdi Olaylardan çabuk etkilenip üzüldü Davranışlarında kırıcı oldu Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 75. Hangi ikileme birbiriyle zıt anlamlı değildir? <BLOCKQUOTE>ağır ağır aç tok var yok gece gündüz Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 76. Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi, anlam ilişkisi bakımından farklıdır ? <BLOCKQUOTE>uzun-ince geniş-dar uzak-yakın aşağı-yukarı Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 77. aşağıdaki kesirlerden hangisi 1 'den küçüktür_ <BLOCKQUOTE>5/4 6/6 7/4 2/3 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 78. Aşağıdakilerden hangisi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır? <BLOCKQUOTE>Topkapı Başöğretmen Ağlamak Suluova Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 79. "SOBAYA" sözcüğüadın hangi durumundadır? <BLOCKQUOTE>yönelme ayrılma belirtme bulunma Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 80. "sıcak" kelimesi hangi cümlede gerçek anlamı dışında kullanılmıştır? <BLOCKQUOTE>Üzerine sıcak su döküldü. Sıcaklar bastırınca yaylaya çıktık. Yemek çok sıcaktı. Senin sıcak bakışlarını özledim. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 81. Nasıl" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisine imkânsızlık anlamı katmıştır <BLOCKQUOTE>bir canlı havasız nasıl yaşar nasıl bir dünyada yaşamak istersin onun nasıl çalıştığını gördünüz mü elbisem nasıl, beğendiniz mi Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 82. 3 aşağıdaki kesirlerden hangsi 2---- kesrine eşittir? 4 <BLOCKQUOTE>13/4 11/4 12/4 15/4 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 83. kitabevine yeni kitaplık almıştı.cümlesindeki sözcüklerin yapıları hangi şıkta doğru olarak verilmştir? <BLOCKQUOTE>basit-türemiş-türemiş-basit birleşik-türemiş-türemiş-basit basit-basit-türemiş-basit birleşik-basit-türemiş-basit Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 84. "Artvin"sözcüğünde kaç hece vardır? <BLOCKQUOTE>3 2 1 4 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 85. Aşağıdaki ikilemelerden hangisi, anlam ilişkisi bakımından farklıdır? <BLOCKQUOTE>iyi kötü doğru dürüst ileri geri aşağı yukarı Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 86. M+4 _____ kesrinin basit kesir olabilmesi için M yerine yazılabilecek 8 sayma sayıların toplamı kaçtır? <BLOCKQUOTE>6 11 12 13 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 87. "Aniden" sözcüğünün eş anlamlısı hangisidir? <BLOCKQUOTE>birden sonra acele bir süre sonra birdenbire Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 88. Aşağıdaki sözcük çiftlerinin hangisinde "kalem-kâğıt" arasındakine benzer bir ilişki vardır ? <BLOCKQUOTE>tebeşir- tahta fırça-boya sözcük-kelime sayfa -defter Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 89. Ahmet ile Mahmut un bugün ki yaşları farkı 8 dir. 10 yıl sonra yaşlarının farkı ne olur* <BLOCKQUOTE>18 10 8 2 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 90. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi yapısı bakımında basittir? <BLOCKQUOTE>silgi derslik balık gözcü Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 91. Aşağıdaki sözcük gruplarından hangisinde farklı bir anlam ilişkisi vardır ? <BLOCKQUOTE>büyük-küçük kalın-ince hız- sürat yokuş-iniş Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 92. Bir çocuk okula yarımsaate gidebiliyor.ev ile okul arası 150 m olduğuna göre çocuğun hızı dakikada kaç metredir. <BLOCKQUOTE>8 15 3 5 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 93. "Ortalık ağarmış"sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? <BLOCKQUOTE>Ortalık beyazlamış Gece yarısı olmuş sabah oluyor Okul zamanı geldi Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 94. Bu yaz tatile gidemeyeceğiz, çünkü babamın ……………." Cümlesinde boş bırakılan yere, aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygundur ? <BLOCKQUOTE>eli dar eli açık eli pek eli ağır Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 95. Bu yaz tatile gidemeyeceğiz, çünkü babamın ……………." Cümlesinde boş bırakılan yere, aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygundur ? <BLOCKQUOTE>eli dar eli açık eli pek eli ağır Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 96. hangi sayının 5 katının 17 fazlası 72 eder? <BLOCKQUOTE>13 23 7 25 Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 97. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soyut ad yoktur? <BLOCKQUOTE>Ahmet çok üzüntülü görünüyordu. Herkes sevinç içinde bahçeye koştu. Akıl yaşta değil baştadır. Çocuklar top oynamaya başladılar. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 98. Isınmak" sözcüğü hangi cümlede mecaz anlamıyla kullanılmıştır ? <BLOCKQUOTE>Hava ısınınca doğa canlandı Soba yanınca sınıf hemen ısınındı Biraz çalışınca araba motoru ısındı Yeni gelen öğrenci sınıfa hemen ısındı Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 99. Aşağıdakilerden hangisi topluluk adıdır? <BLOCKQUOTE>dağ tren küme yol Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 100. “Yapılmakta olan bir işte küçük de olsa katkısı bulunmak” anlamına gelen deyim hangisidir? <BLOCKQUOTE>dört elle sarılmak çorba olmak çorbada tuzu olmak aza çoğa bakmamak Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 101. aşağıdaki cümlelerin hangisinde adıl kullanılmamıştır? <BLOCKQUOTE>Bana çok tanıdık geliyor. İnsan kendini sürekli yenilemelidir. Onları eğlendirmeye çalıştık. Kuşların renkleri soluktu. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 102. “ Dönmek” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde geri gelmek anlamında kullanılmıştır? <BLOCKQUOTE>verdiğin sözden asla dönmemelisisn anneciğim başım dönüyor babam ankaradan yarın dönecek semazenler ne kadar güzel dönüyor Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 103. Aşağıdakilerden hangisi büyük ünlü uyumu kuralına uymaz? <BLOCKQUOTE>yapımcı perde sinema oyuncu Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 104. Aşağıdakilerden hangisi kişisel görüş ifade etmez? <BLOCKQUOTE>A) Yazın okulumuzu maviye boyamışlar. Mavi renklerin en güzelidir Okulumu , arkadaşlarımı ve öğretmenimi çok özledim D)Bu sene yaz tatili bence çabuk geçti. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 105. Aşağıdakilerden hangisi birleşik sözcüktür? <BLOCKQUOTE>sütçü oklavalık kalemlik keçiboynuzu Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 106. 6- Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisinin eş seslisi( sesteşi) yoktur <BLOCKQUOTE>Bugün Türkçe dersinde dilekçe yazacağız. ) Ben çocukken hiç balonum olmadı. Hayvanat bahçesindeki atlar çok güzeldi. Sınıfta kaç kişi var. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 107. "Çıplak-konmuştu-kara-ağaçlara-kargalar"sözcükleriyle anlamlı ve kurallı bir cümle kurulduğunda baştan ikinci sözcük hangisi olur? <BLOCKQUOTE>kargalar konmuştu çıplak kara Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 108. Aşağıdaki kelime gruplarından hangisi anlam ilişkisi yönüyle diğerlerinden farklıdır <BLOCKQUOTE>ihtiyar- genç B) güç- kuvvet hızlı-yavaş zor-kolay Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 109. Aşağıdaki cümlelerden hangisi ,ünlem cümlesidir? <BLOCKQUOTE>Çok hızlı koşuyoruz Eyvah,çocuk düştü Eve döndüğünde çok neşeliydi Herkes bir şaşkınlık içindeydi Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 110. 7- Soy kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde sülale anlamında kullanılmıştır? <BLOCKQUOTE>A) Elmayı soy da ye, armudu soy da ye. B) Kelaynakların soyu tükenmek üzere C) Bizim soyumuz Karahanlılara dayanır. D) Filmin sonunda adam bankayı soydu. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 111. 8- Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde “tutumlu olma” anlamı yoktur? <BLOCKQUOTE>Borç yiğidin kamçısıdır Damlaya damlaya göl olur. ) İşten artmaz ,dişten artar. ) Sakla samanı gelir zamanı. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 112. “Zavallı kediyi öyle görünce ..................................” cümlesinde boş bırakılan yere hangi deyim getirilmelidir? <BLOCKQUOTE>içime kurt düştü içim geçti içim karardı içim sızladı Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 113. “Kadir Mevlam senden uzakta Bana takdir eylemişse ölümü Rahat etmem bu yabancı toprakta Cennette de avutamam gönlümü” Yukarıdaki dörtlüğün ana duygusu nedir? <BLOCKQUOTE>geçmişe özlem vatan hasreti toprak sevgisi vatan bilgisi Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 114. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı kelimeler kullanılmamıştır? <BLOCKQUOTE>A) Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur. B) Yazın gölge hoş, kışın çuval boş. C) Güvenme varlığa, düşersin darlığa. D) Aç doymam, tok acıkmam sanır. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 115. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı kelimeler kullanılmamıştır? <BLOCKQUOTE>A) Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur. B) Yazın gölge hoş, kışın çuval boş. C) Güvenme varlığa, düşersin darlığa. D) Aç doymam, tok acıkmam sanır. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> 116. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktanın kullanımında yanlışlık yapılmıştır <BLOCKQUOTE>A) Semih “ Öğretmen birazdan gelir.”dedi. B) Bugün kitabımı 20. sayfasına kadar okudum. C) Açılışının 85.yılında T.B.M.M.’yi gezdik. D) Ben, Dr. Erdinç Özcan’ın arkadaşıyım. Bilmiyorum </BLOCKQUOTE> | |
| | | | 4.Sınıf Türkçe Birey ve Toplum-3 | |
|
Similar topics | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |